KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERALekåsahistoria. Bysons sten berättar om livsfarlig kärlek i Lekåsabygden.

 

Farligt fagra fruntimmer

 

Nossebrotrakten måste ha speciell dragningskraft på farligt fagra fruntimmer. Utanför Främmestads kyrka visar en sten upp den livsfarliga Sigrid Storråda, och vid Lekåsas tempel berättar en annan sten om fagra Inga från närbelägna Ingatorp. Hon blev orsak till minst två stora mäns död. Även de finns avbildade, trots att de i sägnen mest framstår som enfaldiga.

Det handlar förstås om konstnären Bysons (Bertil Y Svensson) häradssten som berättar om Lekåsabygden som ett kultcentrumvid Nossan. Problemet är att man måste veta en del om bygdens sägner för att förstå stenen. Där får man ingen ordentlig förklaring till varför fagra Inga finns på bild tillsammans med ett hjärta och ett kors som visar hennes stora hjärtesorg. Eller att kungarna Råne från Skaraberg och Virkel från Virkelsborg, som utkämpade en kungaduell på Skaraberg, också är porträtterade.

Blåögd Inga

Duellen handlade alltså om Inga med de vackra blå ögonen som bodde på Ingatorp mitt emellan kungarna, och som båda var vansinnigt förälskade i. Bokstavligen vansinnigt, de beslutar att på Skaraberg duellera utan sköldar om fagra Inga, d v s slåss till en dör.

Inga med följe bjuds in och försöker kanske lugna ned kämparna, men gör det så klumpigt att det mest verkar som om hon flirtar med båda och retar dem än mer

Det verkar dock helt klart att hon föredrar den ljuse och glade kung Råne, vilket förstås gör Virkel än argare. Slagsmålet slutar med att de båda dör av svåra sår, och Inga står där kvar olycklig och sörjande efter att ha försökt avbryta striden innan den gick för långt.

Sin kärlek till Råne skall hon ha visat genom att begrava honom under en stilig gravhög med en sten på.

 Bronsåldern?

Allt detta skall ha utspelats för mycket länge sedan, och finns det någon substans i berättelsen kan det handla om bronsålder. För de stenar på Skaraberget som utpekats som rester av Rånes borg har forskarna avfärdat som en bronsåldersgrav och en utgrävning av Virkelsborg nyligen visade att där aldrig funnits någon borg, däremot en bronsåldersby.

Men sen verkar stenen på Rånes grav vara en vanlig runsten från vikingatid, långt senare alltså. Dessutom finns det en sägen om att Skara domkyrka började byggas på Skaraberget, men att det man byggde på dagen revs ned under natten så man gav upp. Den historien handlar nog egentligen om Skaraberg utanför Skara, en ås där domkyrkan skulle fått ett fint läge, synligt över stora områden.

Så stenens berättelser skall man nog ta med en stor nypa salt. Men att detta är en känslornas sten är helt klart, för där berättas även om kärlek mellan gudar och jättar. Lekåsa var tydligen en plats fylld av passion.

Hans Menzing

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKärlekssorg. Den fagra Inga från Ingatorp sörjer sin kung Råne.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Lekåsastenen. Kungarna Råne och Virkel får en framträdande plats på Bysons sten.